top of page
Search
  • andamitroescu

Stima de sine

Updated: Jan 12, 2021




Pe scurt, stima de sine reprezintă părerea ta despre tine și despre abilitățile tale. Stima de sine este fluctuantă, fiind influențată de previziunile pe care le faci cu privire la reușita în sarcinile viitoare, bazat pe experiențele din trecut. Cu toții avem momente în care ne îndoim de capacitățile noastre, dar o stimă de sine scăzută în general, este demotivantă, te face să eviți să te angajezi în anumite activități, de teama eșecului, ceea ce, pe viitor, îți întărește convingerea că nu ești capabil și automat îți scade nivelul stimei de sine. Sună a cerc vicios, nu? Cam așa este, un cerc vicios, o capcană pe care ți-o întinzi ție înșuți. Ce poți face pentru a evita să îți mai întinzi capcane și pentru a îți crește nivelul stimei de sine?

Fii blând cu tine – vorbește cu tine în același fel în care ai vorbi cu cei dragi ție, fă un exercițiu de imaginație și gândește-te ce i-ai spune celui mai bun prieten al tău, dacă s-ar afla într-o situație similară. Fă-ți complimente, scrie 3 lucruri care îți plac la tine, știu poate să fie greu, dar încearcă! Chiar dacă nu le identifici pe toate odată, chiar dacă îți ia cateva zile, scrie 3 lucruri bune despre tine.

Fii TU – a te compara cu alții este un mod sigur de a te descumpăni. Concentrează-te asupra propriilor obiective și realizări.

Nimeni nu este perfect – încearcă întotdeauna să fii cea mai bună versiune a ta, înțelegând, în același timp, că perfecțiunea este un obiectiv nerealist.

Ține minte că toată lumea greșește – trebuie să faci și greșeli pentru a învăța și a te dezvolta. Toată lumea a trecut prin asta, o greșeală nu este o tragedie.

Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți schimba – probabil că ai tendința de „a te agăța„ de lucrurile pe care nu le poți schimba sau controla. Ar trebui, în schimb, să te concentrezi pe a identifica acele lucruri pe care le poți controla și să vezi ce poți face în legătură cu ele, pentru a îmbunătăți situația.

Fă lucruri pentru tine – făcând lucruri care îți plac vei dezvolta o gândire pozitivă. Indiferent dacă îți place să citești, să te plimbi sau, pur și simplu, să lenevești pe canapea, fă-ți timp pentru ce te face fericit în fiecare zi.

Sărbătorește lucrurile mici – te-ai trezit la timp în dimineața asta? Ai fiert ouăle perfect? Și astea sunt reușite și sunt ale tale. Sărbătorind și micile victorii vei începe să îți clădești încrederea în tine și te vei simți mai bine cu tine însuți.

Fii un prieten bun – a le fi de ajutor celorlalți fie și numai cu o vorbă bună, te va face să te simți bine cu tine însuți, sporindu-ți încrederea și respectul de sine.

Înconjoară-te cu oameni de încredere – găsește oameni care să te facă să te simți bine în legătură cu propria persoană și pe care să știi că te poți baza la nevoie.

Și bineînțeles nu uita că tu ești arhitectul propriei tale vieți!

87 views
foto_noi_02_sq.jpg

Salut!

Mă bucur că

ai trecut pe aici.

Dacă vrei îţi plac articolele mele şi doreşti să te abonezi la newsletter o poţi face aici:

Mulţumim că eşti alături de noi!

bottom of page