Ciprian Morega
Gelozia - dovadă de dragoste sau nevoie de validare?
Updated: Jan 8, 2021

Există o concepție greșită legată de faptul că gelozia este un semn de iubire. Cercetările au arătat că gelozia este strâns legată de stima de sine scăzută, sentimente de nesiguranță și neîncredere în propria persoană, dependență față de partener și un stil de atașament anxios, care implică o teamă, de cele mai multe ori nejustificată, că partenerul te va părăsi sau nu te va iubi suficient. Toți acești factori sunt în strânsă legătură cu nesiguranțele persoanelor geloase și mai puțin cu problemele reale pe care le au în relațiilor lor.
Dragostea este despre a respecta, nu a invada, despre a oferi nu a îți însuși. Dragostea ar trebui să îți ofere liniște, nu anxietate. Dragostea ar trebui sa fie înălțătoare, nu chinuitoare. Așadar, ce poți face dacă ești prins in „mrejele geloziei”?
Evită să te pui in situații care îți pot trezi suspiciuni false - cu cât îi vei căuta mai mult in contul de Facebook, cu cât îi vei verifica mai des telefonul, cu atât vei găsi mai multe motive de suspiciune, care te vor face să cauți mai mult și tot așa, până vei ajunge într-un cerc vicios al geloziei
Lucrează cu tine – lucrează la a îți consolida încrederea în propria persoană
Comunică cu partenerul tău – vorbește despre sentimentele tale de gelozie cu partenerul, dar ține minte, tonul face muzica, a vorbi nu este totul, felul în care o faci este cheia. Dacă vei exprima doar furie, sarcasm sau vei arunca cu acuzații, nu te va ajuta cu nimic. Fii direct/ă, dar nu ostil/ă! Descrie-ți sentimentele într-o manieră calmă și încercați să găsiți o soluție împreună. Nu uitați, sunteți o echipă atât la bine cât și la greu.
Iubirea este despre siguranță, încredere și intimitate, adică opusul geloziei!